Ιστοσελίδες και Internet από Ευθύμιος Θεοτοκάτος


Ανάρτηση Παρασκευή 1 Μαΐου 2015


Σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να ξεδιαλύνω λίγο την σύγχυση που υπάρχει σχετικά με το “τι είναι τι” στην ορολογία του web των ιστοσελίδων και του Internet.

Το Internet είναι ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων υπολογιστών. Οι υπολογιστές στο Internet χωρίζονται σε δυο βασικούς ρόλους. Ο ένας είναι ο διακομιστής ή εξυπηρετητής (Server) και ο άλλος είναι ο πελάτης (Client). Ο διακομιστής ή εξυπηρετητής (Server) είναι ο υπολογιστής που σερβίρει δεδομένα ή αρχεία στους υπολογιστές πελάτες (Clients) που συνδέονται σε αυτόν.

Εδώ υπάρχει μια σύγχυση ότι το internet είναι οι ιστοσελίδες που μπαίνουμε καθημερινά, όμως το Internet είναι ένα δίκτυο από υπολογιστές (Servers) οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους και με τον υπολογιστή σας που παίζει τον ρόλο του πελάτη (Client). Κάθε υπολογιστής που συνδέεται στο Internet γίνεται και μέρος του παγκόσμιου ιστού.

Μεταξύ των συνδεδεμένων υπολογιστών του Internet ανταλλάσσονται αρχεία και δεδομένα για διάφορους σκοπούς. Ένας από αυτούς είναι και το γνωστό HTTP ή το λεγόμενο Hyper text transfer protocol που χρησιμοποιείται για την διανομή ιστοσελίδων. Για παράδειγμα, αν θέλω να δω την ιστοσελίδα codecraft.gr θα πάω στον browser μου και θα πληκτρολογήσω στην γραμμή διεύθυνσης το codecraft.gr και θα πατήσω Enter. Ο υπολογιστής μου θα επικοινωνήσει με τον web server που στεγάζει την ιστοσελίδα και θα επιστρέψει στον browser μου.

Ωστόσο το Internet μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και με διαφορετικούς τρόπους, για παράδειγμα μπορείτε να στείλετε κάποια αρχεία οπότε να χρησιμοποιήσετε το FTP δηλαδή File Transfer Protocol ή να στείλετε κάποιο e-mail οπότε να χρησιμοποιήσετε το SMTP δηλαδή Simple Mail Transfer Protocol κλπ. Γενικά το Internet μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με διαφορετικούς τρόπους και όχι μόνο για να βλέπετε ιστοσελίδες.

Όταν μπαίνουμε σε μια ιστοσελίδα στην πραγματικότητα δεν μπαίνουμε αλλά μας την στέλνει ο διακομιστής Server στον οποίο την ζητήσαμε μέσα από τον browser μας.

Η ιστοσελίδα είναι ένα κατασκευασμένο ηλεκτρονικό έγγραφο. Το έγγραφο αυτό αποστέλλεται στον browser (Firefox, Internet explorer, Chrome κλπ) του υπολογιστή σας από τον web server της ιστοσελίδας που επισκέπτεστε και περιλαμβάνει πληροφορίες με την μορφή κειμένου, εικόνων, βίντεο και ήχου.
 
Συνήθως μια ιστοσελίδα αποτελείται από αρχεία όπως html, css, javascript, φωτογραφίες ή και βίντεο. Είναι δυνατόν σε μια ιστοσελίδα να φιλοξενήσετε και αρχεία για κατέβασμα όπως αρχεία τύπου pdf,txt,zip κλπ.
 
Κάθε ιστοσελίδα μπορεί να δείχνει σε μια άλλη, με την μορφή συνδέσμου.  Πολλές ιστοσελίδες μαζί συνθέτουν έναν ιστότοπο (εναλλακτικές ονομασίες: ιστοχώρος ή δικτυακός τόπος ενώ στα αγγλίκα, web site ή Internet site). Οι σελίδες ενός ιστοτόπου εμφανίζονται κάτω από το ίδιο όνομα χώρου (domain)
 
Ενα domain θα μπορούσε να ήταν το kapiaselida.gr ενώ μια ιστοσελίδα κάτω απο το domain kapiaselida.gr θα μπορούσε να ήταν η kapiaselida.gr/miaselida.html ή kapiaselida.gr/defterhselida.html . Tο όνομα miaselida.html και defterhselida.html είναι 2 διαφορετικές σελίδες κάτω από το ίδιο domain.
 
Οι ιστοσελίδες αλληλοσυνδέονται και μπορεί ο χρήστης να μεταβεί από τη μία ( kapiaselida.gr) στην άλλη (defterhselida.html) κάνοντας «κλικ», σε έναν σύνδεσμο.  Ο ιστότοπος στην ουσία αποτελεί έναν δένδρο, με κορμό την αρχική σελίδα και κλαδιά τις υποσελίδες.
 Οι ιστότοποι μπορούν να είναι διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους φτιάχνοντας ένα γιγάντιο πλέγμα ή δίκτυο ή Γράφο. Στα μαθηματικά υπάρχει η θεωρία τον γράφων που μελετούν το θέμα αυτό.
 
Εταιρίες όπως η Google η yahoo ή lycos ήταν απο τις πρώτες που κατασκεύασαν αλγόριθμους προκειμένου να σκανάρουν αυτό το γιγάντιο δικτυο ιστότοπων που ονομάζουμε σήμερα Internet, αποθηκεύοντας και κατηγοριοποιώντας τον σε βάσεις δεδομένων καθιστώντας ευκολότερο το ψάξιμο τους για τους ανθρώπους.
 
Οι παρακάτω εικόνες αποτελούν ενδεικτικές απεικονίσεις τις μορφής που έχει το Internet.


 

Στην αριστερή εικόνα βλέπετε έναν απλό γράφο ενώ στην δεύτερη βλέπετε πως μοιάζει το internet
 
Η κατασκευή ιστοσελίδων είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με προγράμματα που κυκλοφορούν ελεύθερα, αλλά υπάρχουν και αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί κατασκευής ιστοσελίδων που επιτρέπουν σε απλούς χρήστες να δημιουργήσουν εύκολα και γρήγορα προσωπικές ή και εμπορικές ιστοσελίδες.
 
Τυπικά για την δημιουργία μιας ιστοσελίδας απαιτούνται:
 
1. Ένα όνομα Domain Name
2. Η Δημιουργία του αρχείου ή των αρχείων της ιστοσελίδας η του ιστότοπου.
3. Ο Χώρος που θα αποθηκευτούν τα αρχεία της ιστοσελίδας
4. Και προαιρετικά ο χώρος που θα αποθηκευτούν τα δεδομένα της ιστοσελίδας όπως οι βάσεις δεδομένων.


Καλέστε μας για να λάβετε συμβουλές σχετικά με την ιστοσελίδα σας. Αν θέλετε να μάθετε το πως μπορείτε να βελτιώσετε τους μηχανισμούς σας, πως να αυξήσετε τις πωλήσεις σας και πως να βελτιώσετε το ηλεκτρονικό σας μάρκετινγκ, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.