Κατασκευή ιστοσελίδας από Ευθύμιος Θεοτοκάτος


Ανάρτηση Πέμπτη 7 Μαΐου 2015
Η κατασκευή ιστοσελίδων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Συνδυάζει την εργασία του συντάκτη, του προγραμματιστή, του τεχνικού, του αρχιτέκτονα, του καλλιτέχνη, του φύλακα κλπ.
 
Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσω τα βήματα που απαιτούνται για την δημιουργία της ιστοσελίδας σας ώστε να κατανοήσετε καλύτερα την διαδικασία πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε μια.

Ας δούμε λοιπόν ποιά είναι αυτά τα βήματα.


1. Τα πρώτα βήματα, αρχικός σχεδιασμός


Το πρώτο πράγμα που κάνουμε πριν σχεδιάσουμε την ιστοσελίδα μας είναι να βρούμε τους λόγους για τους οποίους μας είναι αναγκαία. Μερικές από τις ερωτήσεις που θα μας βοηθήσουν στο να καθορίσουμε τον στόχο μας είναι οι εξής:
 

 • Ποιος είναι ο στόχος της ιστοσελίδας μας;
 • Τι θέλουμε να πετύχουμε;
 • Πως θα την ονομάσουμε;
 • Τι υλικό θέλουμε να ανεβάσουμε;
 • Που θα βρούμε το υλικό μας;
 • Ποια θα είναι η κατηγοριοποίηση των σελίδων μας;
 • Πως θα την προωθήσουμε;
 • Τι τεχνολογία θα χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή της;
 • Θα έχουμε δικό μας server? Η θα ενοικιάσουμε από κάποιο πάροχο;


Αφού απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα τότε δημιουργούμε μια κατηγοριοποίηση με φακέλους. Θεωρούμε τον κάθε φάκελο μια ενότητα της ιστοσελίδας μας.
 

2. Σύνταξη, προσδιορισμός και κατηγοριοποίηση περιεχομένου

Αρχίζουμε με έναν αρχικό φάκελο που θα αποτελεί την αρχική μας σελίδα “Home”. Μέσα σε αυτόν τοποθετούμε φακέλους. Κάθε υποφάκελος αποτελεί και μια υποενότητα της ιστοσελίδας μας. Μέσα σε κάθε φάκελο τοποθετούμε τα αρχεία που θα δημοσιεύσουμε, δηλαδή τις φωτογραφίες - εικόνες, κείμενα ή βίντεο που θα χρησιμοποιήσουμε σε κάθε ιστοσελίδα.

Βήματα :
 

 • Πάω στο Desktop μου και φτιάχνω έναν φάκελο και τον ονομάζω “Home”.
 • Μέσα σε αυτό τον φάκελο δημιουργώ ένα έγγραφο.
 • Ανοίγω το έγγραφο και πληκτρολογώ το κείμενο της αρχικής σελίδας που θέλω να έχω.
 • Το σώζω και το κλείνω.
 • Έπειτα βρίσκω τις φωτογραφίες που θα χρειαστώ και τις βάζω στο φάκελο "Home".
 • Τώρα ας πούμε πως θέλω να έχω μια υποενότητα “Υπηρεσίες”. 
 • Δημιουργώ έναν φάκελο και τον ονομάζω “Υπηρεσίες” μέσα στο “Home”.
 • Ανοίγω τον φάκελο “Υπηρεσίες” και δημιουργώ μέσα του ένα αρχείο κειμένου.
 • Ανοίγω το αρχείο κειμένου και πληκτρολογώ της υπηρεσίες που θέλω να εμφανίσω στην ιστοσελίδα μου.
 • Κλείνω το αρχείο και βρίσκω τις φωτογραφίες ή τα βίντεο που θέλω να έχω στον φάκελο “Υπηρεσίες”.
 • Συνεχίζω μέχρι να ολοκληρώσω όλες τις ενότητες που έχω.
 • Στο τέλος θα έχω φτιάξει ένα δένδρο με φακέλους και αρχεία που θα απαρτίζουν την ιστοσελίδα μου.
 • Τώρα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στον προσχεδιασμό.

 


3. Προσχεδιασμός


Αφού έχουμε απαντήσει σε όλα τα προηγούμενα ερωτήματα και αφού έχουμε ξεκαθαρίσει τους στόχους και έχουμε συλλέξει και όλο το περιεχόμενο μας, το επόμενο βήμα είναι να σχεδιάσουμε τον σκελετό της νέας μας ιστοσελίδας.

Για την δημιουργία του σχεδίου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαρτί και μολύβι η κάποιο πρόγραμμα που παράγει wireframes.

Ο σχεδιασμός είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αφού θα πρέπει να ληφθούν υπ'όψιν τόσο η ευκολία της πλοήγησης του χρήστη όσο και η στρατηγική τοποθέτηση των αντικειμένων πάνω της.

Για παράδειγμα, που θα βάλω το menu? Θα το βάλω αριστερά δεξιά? Πάνω? Μπορώ να σκεφτώ κάτι πρωτοποριακό? Που θα βάλω τα κείμενα? Το σχέδιο το αρχίζω με την Home και προχωράω στην ενότητα Υπηρεσίες κλπ. Ολοκληρώνω το στάδιο αυτό έχοντας φτιάξει όλες τις ενότητες της ιστοσελίδας μου. Από αυτή την εργασία έχω παράξει όλα τα απαραίτητα “wireframes” που θα χρησιμοποιήσω για να αρχίσω το βάψιμο και τον τελικό σχεδιασμό.4. Σχεδιασμός


Στον σχεδιασμό χρησιμοποιώ προγράμματα όπως το adobe photoshop ή το gimp.
Υπάρχουν και άλλα προγράμματα εκεί έξω. Σχεδιάζοντας την ιστοσελίδα μου σε αυτό το στάδιο προσθέτω χρώματα, προσέχω τις αποστάσεις των αντικειμένων, βάζω τις εικόνες μου και γράφω τα κείμενα μου. Από αυτό το στάδιο βλέπω την τελική εικόνα τις σελίδας μου και σχηματίζω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη της τελικής της μορφής.

Η εργασία αυτή είναι καλλιτεχνική. Αν αντιμετωπίσετε δυσκολία στην χρήση αυτών τον προγραμμάτων μπορείτε να βρείτε στο youtube κάποια βίντεο tutorial στο πως να χρησιμοποιήσετε αυτά τα προγράμματα. Αλλιώς μπορείτε να βρείτε κάποιον γραφίστα για να την σχεδιάσει.

Εναλλακτικά επειδή η εργασία αυτή είναι αρκετά χρονοβόρα και ακριβή, μπορείτε να ψάξετε στο template monster ή το youtheme ή την google για να βρείτε μια έτοιμη μακέτα και να κάνετε την δουλειά σας.


5. Κατασκευή


Αφού έχουμε θέσει τους στόχους και έχουμε σχεδιάσει την ιστοσελίδα μας, θα πρέπει να αποφασίσουμε την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουμε. Η πιο δημοφιλείς τεχνολογίες στις ημέρες μας είναι η php, .net, node.js, python. Υπάρχουν και άλλες τεχνολογίες αλλά αυτές είναι οι πιο γνωστές. Αν πάτε με php όπως πάνε οι περισσότεροι τότε θα πρέπει να βρείτε και κάποια έτοιμη υλοποίηση CMS όπως είναι το joomla ή το wordpress. Υπάρχουν σχεδόν άπειρα δωρεάν CMS εκεί έξω που απλώς πρέπει να τα κατεβάσετε και να τα εγκαταστήσετε στον Server σας για να τα δοκιμάσετε. Το joomla και το wordpress είναι τα πιο διαδεδομένα.

Επιλέξαμε το cms μας και το εγκαταστήσαμε. Όμως η ιστοσελίδα μας δεν έχει καμία σχέση με αυτή που αρχίσαμε να σχεδιάζουμε. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να έχετε κάποιες βασικές γνώσεις html, css, javascript και php για να προσαρμόσετε το στυλ του CMS στο δικό σας σχεδιασμό.

Ξεκινάμε να γράφουμε τον κώδικα και να συνθέτουμε τα κομμάτια της σελίδας μας.
Κάθε σχέδιο που φτιάξαμε από το βήμα 4 μετασχηματίζεται σε κώδικα και τοποθετείται μέσα στον φάκελο της νέας μας ιστοσελίδας.

Στην κατασκευή προσέχουμε την συμβατότητα με άλλους browsers όπως, firefox, internet explorer, chrome, safari, opera, και κοιτάμε να υποστηρίζεται και από κινητό.

Κατά την κατασκευή της ιστοσελίδας γίνεται και η σύνδεση των αρχείων του προσχεδίου με το CMS και ο έλεγχος της σωστής της λειτουργίας.
 


6. Εγκατάσταση

Όταν η Ιστοσελίδα μας ετοιμαστεί και ελεγχθεί από τον χρήστη και τον προγραμματιστή, είναι έτοιμη να μεταφερθεί στον Server που έχετε.

Τον Server είτε τον ενοικιάζω από κάποιο πάροχο είτε τον φτιάχνω μόνος μου. Όπως και να έχει χρειαζόμαστε τα στοιχεία ftp ώστε να ανεβάσουμε τα αρχεία μας στον server.

Για να εγκατασταθεί η ιστοσελίδα απαιτείται η ύπαρξη server και κάποιου ονόματος domain name ώστε να είναι προσβάσιμη πλέον από το υπόλοιπο διαδίκτυο.


 
7. Προώθηση


Η προώθηση είναι μια ξεχωριστή εργασία. Οι περισσότεροι νομίζουν πως με το να έχουν μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο είναι αρκετό για να τους εντοπίσει το κοινό που ψάχνουν.

Όμως η αλήθεια είναι πικρή. Μπορεί το διαδίκτυο να είναι ανοικτό αλλά χωρίς προώθηση δεν γίνεται τίποτα.

Για να σας χρειαστεί κανείς, καταρχήν θα πρέπει να σας ξέρει. Θα πρέπει να επιστρατευτούν όλα τα μέσα προώθησης που υπάρχουν προκειμένου να αυξήσετε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας. Μέσα όπως η διανομή φυλλαδίων, τα κοινωνικά δίκτυα, οι μηχανές αναζήτησης, τα blog, το seo, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τέλος ή από στόμα σε στόμα μέθοδοι είναι όλοι τους έγκυροι τρόπο προώθησης. Κάθε νέος κάτοχος ιστοσελίδας θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ'όψιν την προώθηση της.  Η δουλειά αυτή απαιτεί Μαρκετινγκ και αν δεν μπορείτε να την κάνετε μόνος-η τότε μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο τρόπους για να το πετύχετε. Ωστόσο πάντοτε υπάρχει κάποιος ειδικός που μπορεί να αναλάβει να σας συμβουλέψει η να σας βοηθήσει.


 
8. Συντήρηση Ασφάλεια


Τέλος κάθε ιστοσελίδα λαμβάνει μέρος και σε ένα πρόγραμμα ασφάλειας και συντήρησης προκειμένου να διατηρείται με ασφάλεια στο διαδίκτυο με τακτικό backup των αρχεί&%


Καλέστε μας για να λάβετε συμβουλές σχετικά με την ιστοσελίδα σας. Αν θέλετε να μάθετε το πως μπορείτε να βελτιώσετε τους μηχανισμούς σας, πως να αυξήσετε τις πωλήσεις σας και πως να βελτιώσετε το ηλεκτρονικό σας μάρκετινγκ, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.Copyright © 2017