Πόσο κοστίζει μια ιστοσελίδα από Ευθύμιος Θεοτοκάτος


Ανάρτηση Κυριακή 10 Μαΐου 2015
Μια ερώτηση που συχνά ακούω είναι το πόσο κοστίζει μια σελίδα. Είναι πολύ λογικό να ρωτάει κάποιος άνθρωπος πόσο κάνει κάτι που θα ήθελε να αγοράσει. Σκεφτείτε να αγοράζαμε χωρίς να ρωτούσαμε πόσο κάνει κάτι.

Η ερώτηση είναι αρκετά σύνθετη και μοιάζει με το πόσο κάνει ένα αυτοκίνητο ή το πόσο κάνει ένα σπίτι. Για παράδειγμα, αν κάνω την ερώτηση πόσο κάνει ένα αυτοκίνητο, τι απάντηση θα μου δίνατε? Είναι αυτονόητο πως η απάντηση είναι: ΑΝΑΛΟΓΑ!

Ανάλογα με τι? Ανάλογα με την κατασκευή, το μοντέλο, τους ίππους την ποιότητα κλπ. Νομίζω πως όλοι έχουμε ακούσει την φράση, ότι πληρώνεις παίρνεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ιστοσελίδες. Τόσο η ποσότητα της πληροφορίας όσο και η ποιότητα της καθώς και η γραφική της σχεδίαση κοστίζουν. Μια ιστοσελίδα θα μας κοστίσει και σε χρόνο και σε χρήματα.

Μια θεωρία που έχω αναπτύξει είναι ότι μια καλή σελίδα απαιτεί αρκετό κόστος, είτε αυτό είναι σε χρήματα, είτε αυτό είναι σε χρόνο που ξοδεύτηκε είτε για την υλοποίηση της είτε για την εκπαίδευση που θα χρειαστεί για την διαχείριση της. Παρόλα αυτά αν έχει προσδιοριστεί ο στόχος ξεκάθαρα, το κόστος μειώνεται αρκετά. Αν έχουμε την τεχνογνωσία μπορούμε να καθίσουμε στον υπολογιστή μας και να την φτιάξουμε μόνοι μας. Στο internet μπορούμε να ξεκινήσουμε με τη δημιουργία ενός blog που μας παίρνει μερικά λεπτά και είναι εντελώς δωρεάν.

Φυσικά η δωρεάν λύση έχει και τους περιορισμούς της. Δηλαδή περιορισμένη ποσότητα αρχείων στον server καθώς και χτυπημάτων (clicks) από τους χρήστες. Αν ξεπεράσουμε αυτά τα όρια τότε θα πρέπει να σκεφτούμε την εξέλιξη της ιστοσελίδας μας. Αυτά που κοστίζουν σε μια ιστοσελίδα είναι :

 • Η συγγραφή των κειμένων
 • Οι φωτογραφίες
 • Το λογότυπο
 • Οι video παρουσιάσεις
 • Ο σχεδιασμός της
 • Η υλοποίηση της
 • Η παραμετροποίηση της
 • Η εγκατάσταση της
 • Ο χώρος φιλοξενίας
 • Η συντήρηση της
 • Το όνομα Domain Name.

 

Είμαι σίγουρος όμως πως θα αναρωτιέστε τώρα, ναι άλλα πόσο κάνει μια ιστοσελίδα? Ας δούμε τα κόστη ένα ένα.

Η συγγραφή των κειμένων

Είναι το λεγόμενο Copy Writing. Θα πρέπει να έχετε ετοιμάσει όλα τα κείμενα τις ιστοσελίδας σας ή τουλάχιστον τόσα κείμενα ώστε να μπορείτε να βγάλετε την πρώτη έκδοση του site σας για να αρχίσετε να κάνετε την δουλειά σας. Μπορείτε να βρείτε copy writers σε αρκετά οικονομικές τιμές. Ωστόσο να μην ξεχνάμε πως και εδώ ότι πληρώνει κανείς παίρνει. Το κείμενο ενός καλού copy writer είναι αξεπέραστο και μπορεί να φέρει πολλές επισκέψεις στην ιστοσελίδα σας. Ωστόσο τα κείμενα μπορείτε να τα φτιάξετε και μόνοι σας με μηδενικό κόστος.

Οι Φωτογραφίες

Φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο δωρεάν αρκεί να μην είναι ασφαλισμένες από νομικά πλαίσια copy rights. Τότε μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε δωρεάν. Αν όμως θέλετε να βγάλετε επαγγελματικές φωτογραφίες για τα προϊόντα σας, τότε θα πρέπει να υπολογίζετε πως οι επαγγελματικές φωτογραφίσεις χρεώνονται είτε με την ώρα που απασχολείται ο φωτογράφος είτε με τον αριθμό φωτογραφιών που πρέπει να βγάλει. Σκεφτείτε πως σε κάθε φωτογράφιση χρειάζεται να γίνει και η ανάλογη επεξεργασία της φωτογραφίας. Στις ημέρες μας οι τιμές μπορεί να παίζουν από 20 ευρώ ανά ώρα απασχόλησης του φωτογράφου, ωστόσο ο τρόπος χρέωσης μπορεί να διαφέρει.

Το Λογότυπο

Το λογότυπο είναι η ταυτότητα σας. Αν δεν έχετε λογότυπο τότε μπορείτε είτε να το φτιάξετε μόνοι σας είτε να το αναθέσετε σε κάποιον γραφίστα. Εδώ όμως οι τιμές κυμαίνονται δραματικά. Ένα λογότυπο μπορεί να κοστίσει 0 ευρώ και να φτάσει και τα εκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά μπορείτε να βρείτε λογικές τιμές που να ξεκινούν από τα 200 ευρώ και να αυξηθούν ανάλογα με τον χρόνο που χρειάστηκε για να επιλεγεί το τελικό λογότυπο.

Ο Σχεδιασμός μακέτας

Ο Σχεδιασμός μακέτας είναι αρκετά σύνθετη και πολύωρη εργασία. Αν θέλουμε το site μας να παίζει και σε κινητό, οι τιμές αυξάνονται αφού χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση του. Αν μας ενδιαφέρει η μακέτα να είναι μοναδική και να την έχουμε μόνο εμείς τότε το κόστος αρχίζει από τα 2500 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 10.000 ευρώ ή και τα 50.000 ευρώ. Μακέτες πάντως μπορούν να βρεθούν και σε χαμηλές τιμές από 40 ευρώ και πάνω αλλά δεν εγγυάται κανείς για την μοναδικότητα του σχεδίου μας.

Υλοποίηση της Ιστοσελίδας

Η υλοποίηση είναι ουσιαστικά η μεταφορά της σελίδας από τον κόσμο των ιδεών στον κόσμο τον πραγματικό. Δηλαδή η μετατροπή της από εικόνα photoshop ή gimp σε αρχεία html, css ή και javascript. Είναι μια επίσης αρκετά σύνθετη εργασία αφού χρειάζεται να έχει κανείς γνώσεις προγραμματισμού όπως html,css και javascript. Αν η μακέτα σας είναι ήδη προσαρμοσμένη για κάποιο cms όπως το wordpress ή το joomla τότε η υλοποίηση παρακάμπτεται αφού έχετε ήδη το σχέδιο έτοιμο καθώς και τον τρόπο να κάνετε την εγκατάσταση με ένα click.

Η εγκατάσταση της

Η εγκατάσταση της γίνεται στον server. Στις ημέρες μας η εγκατάσταση είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται από τον τεχνικό ή διαχειριστή της ιστοσελίδας. Δεν απαιτεί πολλές γνώσεις και καλό είναι να επιλέξετε έναν πάροχο που αναλαμβάνει να σας συμβουλέψει για την σωστή και ασφαλή εγκατάσταση της ιστοσελίδας σας. Ωστόσο και αυτή την εργασία μπορείτε να την κάνετε μόνοι σας με μηδενικό κόστος.

Η παραμετροποίηση της

Υπάρχουν φορές που θέλει ο κάτοχος να παραμετροποιήσει το site του. Δηλαδή να αλλάξει κάποιο μηχανισμό ή κάποιο εικαστικό. Την εργασία αυτή την αναλαμβάνει ο προγραμματιστής και χρεώνει με την ώρα. Συνήθως 50 ευρώ/ ώρα.

Ο Χώρος φιλοξενίας

Το κόστος του χώρου εξαρτάται από τον πάροχο και την ποιότητα τις φιλοξενίας. Υπάρχουν διάφορες επιλογές φιλοξενίας του site σας. Ο πρώτος και πιο απλός είναι το shared hosting που κυμαίνεται από 60 ευρώ έως 100 ευρώ / έτος. Δεύτερος τρόπος είναι το Dedicated hosting που κυμαίνεται από 33 ευρώ τον μήνα και φτάνει μέχρι και τα 300 ευρώ Τρίτος τρόπος είναι το Colocation hosting. Δηλαδή φέρνετε τον server σας σε ειδικό χώρο φιλοξενίας τον συνδέετε και πληρώνετε ένα ποσό της τάξεως των 20 ευρώ ανά μήνα. Βέβαια το κόστος του server μπορεί να ξεκινάει απο τα 900 ευρώ και μπορεί να φτάσει σε πολλά εκατομμύρια.

Προώθηση

Η προώθηση είναι ίσως από τα πιο κρυφά κόστη που δεν μπορούν να προβλεφθούν - προϋπολογιστούν με ακρίβεια. Όταν κατασκευαστεί η ιστοσελίδα θα πρέπει να προωθηθεί στο κοινό. Δηλαδή θα πρέπει να γίνει το ανάλογο μαρκετινγκ. Υπάρχουν χιλιάδες κείμενα και βίντεο στο διαδίκτυο που περιγράφουν, το πως μπορεί κανείς να διαφημιστεί. Όμως αν δεν έχει χρόνο τότε θα πρέπει να προσλάβει κάποιον ειδικό για αυτή την δουλειά. Πάλι εδώ οι τιμές μπορεί να κυμανθούν. Συνήθως ξεκινούν από 50 ευρώ την ώρα αλλά το κόστος διαμορφώνετε ανάλογα με τον μαρκετίερ. Τυπικά ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά και η συνάρτηση ποιότητα/τιμή ποικίλει και σπανίζει. Αρκεί να κάνουμε την σωστή ερεύνα αγοράς και να συγκρίνουμε σωστά τις τιμές αλλά και το τι μας δίνουν στις τιμές αυτές.


Καλέστε μας για να λάβετε συμβουλές σχετικά με την ιστοσελίδα σας. Αν θέλετε να μάθετε το πως μπορείτε να βελτιώσετε τους μηχανισμούς σας, πως να αυξήσετε τις πωλήσεις σας και πως να βελτιώσετε το ηλεκτρονικό σας μάρκετινγκ, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.